Geocaching

Sommaren stora grej för egen del har helt klart varit geocaching! Och bara för att sommaren börjar ta slut så lär jag inte sluta med denna fantastiska hobby!

Känner du inte till det? Så här beskrivs det på wikipedia:

Geocaching är en modern och världsomspännande variant av skattjakt utomhus. Utövaren söker med hjälp av en GPS-mottagare efter skatter (så kallade cacher), vars koordinater är utlagda på internet. En digital karta i GPS-en är ofta en förutsättning för att sökandet ska bli framgångsrikt, men även enklare GPS-varianter kan användas. En cache består av en behållare, som helst ska vara gömd på ett sådant sätt att en geocachare kan hitta den, medan en person som inte letar inte ska råka snubbla över den. Cacher är som regel inte nedgrävda. En cache kan vara av väldigt varierande storlek och vara gömd såväl mitt inne i storstäder som ute i naturen. När man väl hittat cachen gäller det bara att följa ett par stående regler. Skriva något i loggboken, lägga i något om man tar något, samt se till att lämna allt exakt som när man hittade det.
 
Det finns flera olika typer av gömmor. Den enklaste varianten handlar om att hitta cachen med hjälp av koordinater och en utförlig beskrivning. En svårare variant, så kallad multi-cache, innebär att man måste hitta flera cacher på vägen för att få ledtrådar till slutcachen. Till detta kan man lägga instruktioner i kodade meddelanden och att låta cachesökaren göra små beräkningar för att komma fram till rätt koordinater för slutcachen. Det finns även så kallade mystery-cacher, där det bara är utläggarens fantasi som sätter gränserna. De koordinater som finns angivna på en mystery-cache är oftast irrelevanta med avseende på cachens fysiska placering. För att få fram de riktiga koordinaterna behöver man ofta lösa någon form av gåta, exempelvis ett matematiskt problem eller en krypterad text. Ytterligare en variant är earthcache, en cache som inte har någon fysisk låda utan som visar på en plats med särskilt stort intresse. Exempel på sådana platser kan vara olika typer av större fornlämningar eller intressanta, natursköna platser.[1]
 
Det krävs en internetuppkoppling för att kunna få reda på vilka cachegömmor som finns i närheten, samt en GPS-mottagare att använda i fält, även om det ofta kan gå bra utan. På Internet finns idag ett flertal webbplatser där man kan hitta koordinater för gömmor över hela världen. Den största är Geocaching.com. En annan bra utgångspunkt kan vara Geocaching i Sverige. Där kan man komma i kontakt med svenska Geocachare.
 
 


Vill du veta mer så surfa in på:

http://www.geocaching.com/


Har hittintills lyckats komma upp i 146 hittade! Samt 4 gömda. Fler lär det bli! Essunga kommun behöver stärkas lite på cachefronten. Vara likaså.

Ut och leta nu!

Dagens låt 4: Nisse Olsson - Varför åka skidor



Tack Fredrik Hallgren för tipset!

Dagens original vs cover: Kom och ta mig - Intermezzo / Drängarna

Först igår blev jag uppmärksamad på (tack vare Nathalie) att Drängarnas version av den här låten (som man hört sen man var liten) faktiskt är en cover.

Originalet med Intermezzo (Orups första hit 1979 i ett av de band som han var sångare i innan han slog sig på en solokarriär) har jag ju garanterat hört förrut. Men det var isf jävligt längesen.

Är ngn av versionerna bra? Nja mest kul som kuriosa.





Dagens låt 3: Philemon Arthur & the Dung - Naturen


Dagens låt 2: Ola Magnell - Min häst har blivit sjuk


Dagens låt 1: Risken Finns - Du känner väl mej


PEZ =)

Lite som har tillkommit sen senast jag uppdaterade







































 










Dagens "Det var inte igår!"


Neil Patrick Harris (Barney Stinson i How I met your mother) som Dr. Doogie Howser i serien Doogie Howser, M.D. (1989-1993)

Här var han inte så gammal =)

Firmafest

Pentafest på Mossbrott igår! Jävligt kul. Jävligt segt idag...... Kan inte Casa öppna snart så jag får min bakfyllepizza.


Gårdagens bästa bild:


RSS 2.0